Nieuws

Vrijdag 22 Februari :

Bouwersbal. Victoria '25

Woensdag 27 Februari :

Fruitmandjes .

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Carnavalsvereniging

'Het Vergulde Vat' &  'De Roakelijzertjes'

Welkom op de website van Carnavalsvereniging ‘’Het Vergulde Vat’’ en jeugd Carnavalsvereniging    ‘’De Roakelijzertjes’’ uit Afferden (Gld). Op deze site kunt u van alles te weten komen over onze vereniging.

Van oudsher waren ‘’Het Vergulde Vat’’ en ‘’De Roakelijzertjes’’ ieder een aparte carnavalsvereniging in Oafere, maar sinds een paar jaar zijn we samen gegaan en zetten een mooie lange carnavalstraditie in ons gezellige dorp voort. Met veel pronkzitting enen natuurlijk de gezellige middagen en avonden waar we met het hele dorp feesten.

In het najaar van 1971 werd Het Vergulde Vat opgericht in zaal annex café Vermeulen aan de Koningsstraat in Oafere. De gangmakers of oprichters waren Lard van de Weerden en Piet Croonen. Carnaval werd toen nog maar op kleine schaal gevierd en als niet officiële Prins werd toen Sjaak Vermeulen gebombardeerd. In het begin van onze vereniging werd de prins nog gekozen rond 11 november. Later werd dat begin januari. Sinds die tijd hebben we al heel wat prinsen gehad. De eerste officiële Prins was Lard vd Weerden.

In de jaren 1998,1999 en 2000 waren er maar zeven of acht mensen actief bij Het Vergulde Vat. Toen is er wel elk jaar carnaval georganiseerd maar eigenlijk was de vereniging te klein om een volledig programma af te draaien. Er waren in die jaren ook geen prinskandidaten. In het jaar 2000 melde zich een carnavalsgroep, “de Duvels” , om de carnaval weer nieuw leven in te blazen. Uit hun midden kwam dan ook de nieuwe Prins: Freddy de Eerste.

Nu hebben we onze huidige Prins: Ivo d'n Urste. In totaal hebben we in Oafere in de loop der jaren al 29 prinsen en 1 Prinses gehad. Sommigen vonden het zo geweldig dat ze vaker Prins carnaval zijn geweest. Het is natuurlijk ook een geweldige eer!

Naast Het Vergulde Vat hebben we natuurlijk ook de Roakelijzers, de jeugdcarnavalsvereniging van Oafere. In eerste instantie was dat een aparte carnavalsvereniging hier, maar sinds een paar jaar horen zij ook bij Het Vergulde Vat. We zijn er dan ook heel trots op dat we al zo'n lange carnavalstraditie hebben in ons mooie dorp. Met veel plezier wordt het carnaval dan ook georganiseerd. Een mooie optocht, de pronkzitting en natuurlijk de gezellige middagen en avonden waar we met het hele dorp gezellig feesten.

Om even een stapje terug in de tijd te zetten nemen we je mee naar het jaar 1968, toen de Roakelijzers werden opgericht. Een van de eerste prinsen was Hans Croonen. En gedurende de afgelopen jaren zijn er heel wat de revue gepasseerd. Vanaf 2011 hebben wij steeds een jeugdprinses gehad. Elk jaar gaat de Prins van Oafere de klassen van de Victorschool langs om daar weer raadsleden en een nieuwe kandidaat te zoeken. En elk jaar zijn er gelukkig ook een hoop kinderen die zich aanmelden.

Elk jaar, al vanaf de oprichting, wordt op dinsdagmiddag de kindermiddag gehouden. En dat gebeurd ook al bijna 49 jaar op dezelfde wijze. Er wordt dan namelijk een songfestival gehouden. Kinderen kunnen hun favoriete artiest nadoen, een dansje doen of op andere wijze hun talenten laten zien.

(oude bestuursfoto van de Roakelijzers)

We hopen natuurlijk deze traditie nog lang voort te zetten, nu dan onder de paraplu van Het Vergulde Vat.

Waar vroeger het carnaval gevierd werd bij Megens, is dat de laatste jaren voortgezet in de Meent. Iedereen van jong tot oud is dan aanwezig om er wederom een paar geweldige dagen van te maken. Op Zaterdag een kerkdienst in de Meent met s ávonds een heerlijk Carnavalsfeest. Op zondag de optocht en op dinsdag natuurlijk de gezellige kindermiddag. Op woensdag het askruisje halen en daarna wordt het carnaval afgesloten met het haringhappen.

 

Wij wensen iedereen een heel leuk en gezellig Carnaval.